Raport de activitate / 2024

ARBOR RAPORT (2024)


În cel de-al șaptelea an de activitate, Asociația pentru cultură și arte ARBOR s-a concentrat pe trei direcții: cercetarea, recuperarea și promovarea creației artiștilor plastici basarabeni din perioada anilor 1950-1970, rememorarea evenimentelor tragice din istoria populației din stânga Prutului în perioada stalinistă și cartografierea patrimoniului construit din Chișinău din perspectiva activismului civic. Proiectele s-au desfășurat la București, Chișinău, Veneția și în alte 9 orașe și sate din România și Republica Moldova.

Realizările și rezultatele asociației ARBOR în 2024 sunt:


#Mark Verlan. IN LOVE, #Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960, #Reuniune de familie. Olga Orlova, Iurii Șibaev, Nina Șibaeva, Alexandr Șibaev, Dmitri Șibaev, #Stupina plutitoare. Vasile Raţă, #Caravana amintirilor din Gulag, #Album de familie „Sainciuc Rusu Ciobanu”, #Chișinău la linia roșie la ARCUB, București,  #Chișinău la linia roșie la MNIM, Chișinău,  #Fața omului. Portrete de Dumitru Fusu și #Șopăei! de Paul Hitter (expoziție găzduită)

În cadrul expozițiilor ARBOR din anul curent a fost promovată opera plastică a 25 de artiști vizuali, iar la implementarea proiectelor au participat peste 50 de colaboratori de pe ambele maluri ale Prutului, printre care istorici de artă, traducători, redactori, designeri grafici, artiști vizuali, cercetători, bibliotecari, restauratori, fotografi, arhitecți, scenografi, regizori, actori de teatru, reprezentanți ai societății civile din Chișinău și alții. În 2024 partenerii Asociației ARBOR au fost: Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Ambasada Republicii Moldova în România, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, UNTEATRU și mai multe ONG-uri. Iar proiectul „Caravana amintirilor din GULAG” s-a bucurat și de sprijinul partenerilor –  gazdă: Facultatea de Litere București, Teatrul Municipal Focșani, Centrul Internațional de Artă Contemporană Baia Turcească / Ateneul Național din Iași, Primăria orașului Nisporeni, Primăria satului Plop, raionul Dondușeni, Primăria orașului Drochia, Consiliul Raional Hîncești, Consiliul Raional Căușeni, Primăria municipiului Cahul, Muzeul de Istorie a satului Avdarma, UTA Găgăuzia. Proiectele din acest an au fost co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (România) și Guvernul Elveției prin Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Comments are closed.

NEWSLETTER?

Înscrie-te pentru a primi noutățile ARBOR despre ultimele podcasturi, interviuri și evenimente.