ARBOR JURNAL: Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni

ARBOR JURNAL

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă propune spre audiție 11 marturii ale deportaților basarabeni în Siberia și Kazakstan, din perioada stalinistă: Tudor Cociu, Nadejda Pascal, Alexandru Pripa, Raisa Paladi-Pitușcan, Dumitru Donea, Eugen Candu, Ștefan Rotaru, Nina Radu, Viorica Ilașciuc, Antonina Grecu, Emil Rusu.

Victoria Nagy Vajda · Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni

În perioada anilor 1940-1941, 1944-1953, pe lângă dramele care au urmat ocupării Basarabiei de către URSS: război, foamete și colectivizare forțată, basarabenii au cunoscut și teroarea deportărilor în Siberia și Kazahstan, înfăptuite de conducerea sovietică sub pretextul înlăturării din societate a persoanelor cu ,,origini nesănătoase”, din rândul păturilor înstărite, etichetați culaci. Astfel, au fost condamnați la deportare „pe vecie” peste 15 000 de familii, dintre care peste 20 000 de copii. Oamenii au fost transportați în vagoane de marfă și plasați în așezări cu regim forțat de reședință. Cei mai mulți dintre deportați au decedat în timpul călătoriei și în primii ani de exil, din cauza condițiilor dure de trai. Munca era extenuantă, iar alimentele puține și raționalizate. Dincolo de tragismul acelui context istoric, poveștile de viață prezentate în această expoziție dezvăluie „realitățile timpului”, percepțiile și trăirile celor care au îndurat gulagul. Sunt nenumărate episoade ale suferinței: momentul plecării (ridicării) și al călătoriei spre „noul cămin”, foametea și gerurile necruțătoare, mersul la școală și învățământul în limba rusă, umilințele, violențele și abuzurile, moartea, în cele din urmă. Iar pe lângă acestea și timbrul copilăriei, cu credințele și jocurile inerente vârstei.

Colecția de mărturii reunește materiale și cercetări realizate de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al USM, Institutul de Istorie, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, în perioada 1991-2021. Un proiect realizat de Asociația pentru cultură și arte Arbor, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

Cercetător: Ludmila D. Cojocaru, dr.

Lectura: Elena Frunze-Hatman și Ghenadie Gâlcă

Sound design: Ramona Iacob Muzică: Ștefan Panea, albumul Neuter (2015), Studio148, Marius Costache, P. I. Ceaikovski www.free-stock-music.com, pixabay.com

Manager proiect: Victoria Nagy Vajda

Traducerea în engleză: Victoria Kulikovski

Catalog



Comments are closed.

NEWSLETTER?

Înscrie-te pentru a primi noutățile ARBOR despre ultimele podcasturi, interviuri și evenimente.