Conferință și lansarea catalogului raisonné „Valentina Rusu Ciobanu” 

ARBOR COMUNICAT

Asociația pentru cultură și arte Arbor (România) și Arbor Institute for Culture (Republica Moldova) au plăcerea să invite publicul ieșean și chișinăuian la conferința dedicată vieții și creației pictoriței Valentina Rusu Ciobanu și la lansarea volumului „Valentina Rusu Ciobanu”, primul catalog raisonné dedicat acestei mari artiste de peste Prut.

Valentina Rusu Ciobanu (1920 – 2021), născută la Chișinău, în regatul României Mari, a aparținut generației formate în efervescenta intelectuală a interbelicului. În perioada 1942-1944 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa prof.    J. L. Cosmovici, asistat de cel care avea să devină marele Corneliu Baba. Odată cu reocuparea Basarabiei de către trupele sovietice, tânăra pictoriță e nevoită să revină la Chișinău, unde își încheie studiile, alături de alți artiști repatriați. Va reuși în câțiva ani, în pofida intimidărilor și restricțiilor exercitate de cenzura comunistă, să se afirme drept cel mai important nume al artei plastice din Chișinău.

Un tablou sintetic al condițiilor  de creație dificile din acei ani tulburi îl oferă pictorița însăși:

Am trecut prin vremuri grele. Comuniștii intenționau nu numai să ne schimbe modul de viață, dar și mentalitatea și criteriile de apreciere a binelui și răului; veneau cu pretenții absurde, impertinența lor a avut efecte demoralizante mai ales asupra artiștilor, deoarece unui pictor i se poruncea ce și cum să deseneze, cerându-i-se de la bun început să-și plăsmuiască lucrarea altfel decât o concepuse el.

Ne-am refugiat in ateliere și astfel ne-am păstrat ca o celulă vie din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice. Am trăit un timp paralel cu cel trăit de urbea noastră amărâtă. Și am pictat pentru voi, cei de azi, cu speranța că veți înțelege prețul pe care l-am plătit pentru a rămâne oameni integri și creatori adevărați.

Valentina Rusu Ciobanu a lăsat un patrimoniu impresionant de lucrări, aflate azi în colecția familiei și în muzeele din Republica Moldova și din Federația Rusă. În România un singur tablou al artistei figurează în colecția Pinacotecii Municipiului București, grație unei donații private din 2020.

Publicul român a descoperit opera Valentinei Rusu Ciobanu relativ târziu, acum 3 ani, cu prilejul unei expoziții aniversare, care marca centenarul pictoriței, organizată la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) de Asociația Arbor. Ecoul în rândul publicului a fost unul notabil, impactul fiind sporit și printr-o serie de evenimente conexe: un atelier VR al pictoriței, materiale video despre viața și creația artistei, un site dedicat, campanii de adunare de fonduri pentru restaurarea a patru lucrări de-ale ei, și alte expoziții.

În 2023, Asociația Arbor a scos de sub tipar catalogul raisonné, care e menit să contribuie la redescoperirea Valentinei Rusu Ciobanu ca o figură feminină majoră în arta contemporană românească.

Realizarea catalogului s-a bazat pe o muncă impresionată de cercetare, cu documente de arhivă neexploatate până-n prezent, cu analiza la zi a tuturor lucrărilor artistei, inclusiv a celor care se găsesc în colecții private și în muzee din afara granițelor. Încununând un efort susținut, pe parcursul unui an întreg, catalogul raisonné a coagulat specialiști de pe ambele maluri ale Prutului: istorici de artă, muzeografi, bibliotecari, arhivari, traducători, scriitori, istorici literari, designeri și tipografi. Catalogul de peste 400 de pagini, în două volume, pune la dispoziția publicului un solid aparat critic (70 de pagini) și 650 de reproduceri de artă în condiții grafice de înaltă calitate. Opera cartografiată acoperă intervalul 1940 – 1993. În ultimele decenii de viață, din motive de sănătate, Valentina Rusu Ciobanu a renunțat la pictură, dedicându-se familiei. Vor fi cântărit, poate, în luarea acestei decizii și greutățile anilor ‘90, pe care artista și-i amintește cu o anumită frustrare:

Pentru ce să ne zbatem, de ce să mai facem pictură, critică etc… când toată lumea e preocupată numai de bunăstarea-i materială, când peste tot se pradă și se jefuiește, întocmai ca în basmele cu zmei și monștri desfigurați de lăcomie?

Lansarea catalogului raisonné „Valentina Rusu Ciobanu” va avea loc la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, printr-o conferință dedicată operei pictoriței, pe data de 26 octombrie, și la Chișinău, la Casa Sainciuc Rusu Ciobanu, pe data de 28 octombrie 2023. În cadrul acestor evenimente se va lansa și numărul 8-9/2023 al Revistei Timpul care include un dosar consistent dedicat Valentinei Rusu Ciobanu, gândit în jurul scriitorilor și cineaștilor basarabeni portretizați de artistă, printre care Alecu Russo, Lidia Istrati, Serafic Saca, Emil Loteanu, Vera Malev. Reproducerile sunt însoțite de texte semnate de cronicari, eseiști si critici de film: Cristian Ispas, Ioan Stanomir, Mirela Nagâț, Victor Cobuz, Adina Dinițoiu și Victor Morozov, sub coordonarea lui Bogdan Crețu.

Catalogul a fost tipărit în 200 de exemplare, care vor fi distribuite gratuit în muzeele de artă, instituții superioare de învățământ artistic și în bibliotecile județele și orășenești din România și Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, prin exemplul Arbor se demonstrează forța unui ONG de a realiza proiecte de interes major pentru publicul român, într-o dinamică mai eficientă decât a instituțiilor de stat din domeniu.

Detalii evenimente:

Conferință: „Valentina Rusu Ciobanu. Redescoperire”

Universitatea Națională de Arte „George Enescu”

Facultatea de Arte Vizuale și Design

Str. Sărăriei, nr. 189, Iași

26 octombrie 2023, orele 11:00

Vorbitori: dr. Adrian Stoleriu, decan al Facultății de Arte Vizuale și Design a UNAGE (cuvânt de deschidere), dr. Constantin I. Ciobanu, prof. unv. dr. Codrina-Laura Ioniță, Vladislava Pahomea, studentă la Istoria Artei din Chișinău, moderator Mirela Nagâț.

și

Lansare: Catalog raisonné „Valentina Rusu Ciobanu”

Casa Sainciuc – Rusu Cionanu

Str. Grigore Ureche nr. 38, Chișinău

28 octombrie 2023, orele 11:00

Vorbitori: Guido Beltrani, director al Biroului de Сooperare al Elveției (SDC) în Republica Moldova (mesaj de bun venit), dr. Constantin I. Ciobanu, alți membri ai echipei editoriale, moderator Vitalie Ciobanu.

 

Echipa editorială, colaboratori și partenerii proiectului

Echipa editorială:

Victoria Nagy Vajda, manager de proiect, editor

Constantin I. Ciobanu, istoric de artă

Codrina-Laura Ioniță, istoric de artă

Rodica Ursachi, istoric de artă

Vitalie Ciobanu, scriitor

Mircea V. Ciobanu, istoric literar

Lică Sainciuc, descendent

Mirela Nagâț, redactor

Ioana-Raluca Flangea, corector

Elena Balinschi, cercetător, Biblioteca Națională a Rep. Moldova

Aurelian Lavric, cercetător, Agenția Națională a Arhivelor

Serioja Bocsok, designer grafic

Aurelian Ardeleanu, pre-press

Iurie Foca, fotograf

Colaboratori:

Ludmila Toma, istoric de artă

Natalia Chernysheva, curator, Galeria de Stat Tretiakov

Polina Kolomeeț, director adjunct Patrimoniu, MNAM

Tudor Stavilă, istoric de artă

Natalia Polikarpov, traducător

Doina Gaideu, bibliotecar

Ludmila Vasilache, director, Moldova 2, Teleradio-Moldova

Nina Parfentie, director Patrimoniu, Radio Moldova

Proiect co-finanțat de:

Guvernul Elveției prin Biroul de Cooperare al Elveției la Chișinău*

Administrația Fondului Cultural Național (România)**

Parteneri principali:

Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova

Revista de cultură TIMPUL (România)

Fundația SANTAVINERE

Parteneri:

Ambasada Republicii Moldova în România

Muzeul Național de Artă al Moldovei

Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău

Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova

Parteneri media:

Revista Timpul

TVR Cultural

TVR Iași

TVR Moldova

* ** Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Galerie foto: Conferință și lansarea catalogului raisonné „Valentina Rusu Ciobanu” la Iași (26/10/2023) și Chișinău (28/10/2023)

Comments are closed.

NEWSLETTER?

Înscrie-te pentru a primi noutățile ARBOR despre ultimele podcasturi, interviuri și evenimente.